Kuaförlük Mesleğinin Tarihsel Gelişimi 2

Eski saç tasarımları daha çok özel olarak soylu ailelerin evlerinde çalıştırdıkları kişilerden bu iş için görevli olan, ya da eğitilmiş kişilerce devam ettirildi. Saç tasarımı ile ilgili gerekli bilgi ve deneyim biriktirilmiş oldu Ancak modern anlamda meslek olarak, kuaförlük Fransa’da ortaya çıkmıştır. Fransız kuaför Mars el Grateua ilk başta annesinin saçlarını dalgalandırarak kendini eğitti. Demir bir çubuk yaptırarak,  farklı bir ondülasyon tekniğini uyguladığı dükkanına gelen düz saçlı kadınlara mükemmel bukleler yaparak mesleğine başladı. Bu onun bir kuaför olarak yeteneklerini birçok kişinin duymasını, ünlenmesini ve bundan para kazanarak Paris’in merkezinde ilk büyük kuaför salonunu açmasını sağladı.

Sonraki gelişmeler kuaförlük mesleğinin bilimsel ve teknolojik yeniliklerle daha fazla profesyonel çaba ve deneyim gerektiren bir meslek olmasına yol açtı. 1900’lü yıllarda, K. Nesser’in sıcak permayı, Josef Mayer’in Nessler'in "spiral sarması"nın yerine bugünkü düz sarmayı (düz bigudi) keşfetti. İlk kez hidrojen peroksit kullanılarak Fransız Thıllay ve Hugo tarafından saç rengi açma işleminin gerçekleştirilmesiyle, kimyasal saç rengi açıcılar da kullanılmaya başlandı. 1947 yılında soğuk perma ortaya çıktı. Yine benzer yıllarda, 1950’de krem şeklinde oksidasyonlu boyalar ortaya çıktı. 

Türkiye’de Kuaförlük Mesleğinin Gelişimi

 

Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Avrupa’daki gelişmelerin aksine saçlar uzayabildiği kadar uzatılırdı. Yeterince güçlü saçlar topuğa dek uzatılır bu da doğal güzellik belirtisi olarak görülürdü.

Sistemimize kayıtlı kuaförler:

18. yüzyılda Batılılaşma hareketiyle birlikte Avrupalı kadınlara ait bazı saç stilleri örnek alınmış ve uzun saçlar topuz yapılmaya başlanmıştır.

Kadın berberliği olarak anılan kuaförlük mesleği İstanbul’dan Türkiye’ye yayılmıştır. Fransa ve Rusyadan göçen kuaförler Beyoğlu’nda kuaför dükkanları açmışlardır. O tarihlerde yaklaşık on kuaför dükkanının Beyoğlu’nda bulunduğu, Fransa’dan göçen ve Türkiye’de öeşhur olan kuaför Blazin’in dükkanında 30 kişinin çalıştığı belirtilmiştir. Beyoğlu’ndan kuaförler diğer illere yayılmaya başlamıştır. 1929’da ise Ankara’da ilk kuaför Petro Vasiliç tarafından açılmıştır. Onu İzmir’de açılanlar izlemiştir. Hakkı Gürkan, Mustafa Süsler, Celal Çınar, Fikri Erbaş Ankara’dan, Şükrü Akan, Hasan Vardar, Yaşar Vicdanlı ve Bedri Öztoprak ise İzmir’den kuaför dükkanları açarak mesleğin gelişimine katkı sağlayan sanatkarlar arasında yer almaktadırlar. 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.