Günümüz çevre şartları saçların güzel görünmesini engelleyebilir. Toz, kir ve stres saçların sağlığı üzerinde en önemli engellerdir. Bu engellerin yanı sıra saçların bakımına yeterli zaman harcanmaması gibi ihmaller sonucunda da saç eski sağlıklı ışıltısını yitirebilir. Bu noktada işin sırrı kuaförlerin ellerinde yatmaktadır.
Balyaj Fransızca kökenli bir kelime olmakla beraber bir şeyi fırça ile sürmek anlamına gelmektedir. Saçlara yapılan balyaj işlemi de saçlara fırça ile boya sürmek anlamına gelmektedir. Saçların ana rengini değiştirmek için yapılan boyama işleminin dışında birkaç tutam saçın boyanması sonucunda oluşan ışıltı olarak kendini gösterir. Röflenin bir türevi olmasına karşın röfledeki gibi ciddi farklı tonlar kullanılmaz. Onun yerine ana rengin en fazla altı ton açığı kullanılarak yapılır ve saçın tamamına uygulanabildiği gibi sadece uç kısımlarına da uygulanır.
Matlaşmış saçlara ışıltı vermek amaçlanıyorsa özellikle saçların uç kısımlarına balyaj yapılması daha başarılı sonuç doğuracaktır. Sadece uç kısımların renginin birkaç ton açılması saçların daha canlı ve parlak görünmesini sağlamaktadır.
Evde yarım balyaj yapımı tabi ki mümkündür. Biraz el becerisine sahip olan herkes yapabilir. Saçların ince tutamlarının sadece uçlarını boyamak kaidesiyle yapılan bu işlem sonucunda saç sarılır ve beklenir. Sonrasında da yıkanıp kullanılır.
Evde kolaylıkla yapılabilen bu yöntemden gerçek başarılı sonucu almak için kuaförlerden yardım almak en doğru çözüm olacaktır. Çünkü marketlerde satılan boyalar saçınızın yapısına uygun olmayabilir ve saçınıza ciddi zararlar verebilir. Birkaç ton koyu renk uygulanacak olsa herhangi bir zararla karşılaşmazsınız ancak renkleri açmak söz konusu olduğunda oryal gibi kimyasallar işin içine girebilirler. Bu kimyasalları da evde kendi başınıza kullanmak tehlikeli olacağından bir kuaförden yardım almalısınız. Ayrıca kuaförler kullandıkları boyayı hazırlarken sizin cilt ve saç tipinize en uygun malzemeleri kullanırlar. Dolayısıyla uzun vadede saçlarınızın yıpranması söz konusu olmaz.
Saçlara yapılan yarım balyaj işleminden sonra kuaförünüzün size bir de cila için randevu vermesi gerekmektedir. Rengin saçınıza tam olarak oturması ve doğal görünmesi için şart olan bu işlem balyaj işleminden en fazla bir hafta sonra uygulanmalıdır. Bu sayede saçlar daha parlak bir görünüme kavuşurlar.
Tam balyaj işlemi saçlarda harika ışıltılar yaratırken birkaç ay sonra diplerden çıkan ana renk saçların dip kırma yöntemi ile balyaj tonuna yaklaştırılması gerekir. Buna rağmen yine de doğal görünüm sağlanmayabilir. Oysa yarım balyaj işleminde saçın tahmini olarak kökten 10-15 santim uzağına boya yapıldığı için dipten çıkan renk sorunu tamamen ortadan kalkmış olacaktır. Sonrasında dip kırma işlemini tabi ki yaptırabilirsiniz ancak yaptırmanız şart olmaktan çıkar.
Yarım balyajın tam balyaja göre bir diğer avantajı da saç sağlığıdır. Yeni uzayan saçlar en sağlıklı olanlardır ve bu saçların da zarar görmesi istenmez. Tam balyajda saç dibinden başlayan bir boyama söz konusu olduğu için yeni çıkan saçlar da zarar görebilir. Ayrıca saç derisinden boyanın emilmesi sonucu kanserojen malzemeleri bünyenize dahil etmiş olursunuz. Oysa yarım balyaj kıl köküne ve saç derisine temas etmeyen bir uygulama olduğu için nispeten daha sağlıklı sonuca ulaşmanız mümkündür.
Saçınıza bir canlılık ve ışıltı katmak istiyorsanız konunun uzmanlarından yardım almanız en doğru tercih olacaktır. Yüzünüze ve cildinize en yakışacak balyaj önerilerini kuaförler size yapacaktır ve saç sağlığınız emin ellerde olarak güzelleşme serüveninize başlayabilirsiniz. Kuaförünüzden öneri almadan evde kendi başınıza yapmamanız daha doğru olacaktır.
*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.