Güçlü ve Sağlıklı Saçlar İçin Beslenmenin Önemi

Güçlü, sağlıklı ve parlak saçlar için beslenmenin öneminin farkında mısınız? Beslenme düzeninin, vücut sağlığı, cilt sağlığı üzerinde önemi olduğu kadar, saç sağlığı üzerinde de oldukça önemi vardır. Kozmetik ürünler ile saçı yapay yollarla güzelleştirmeye çalışmak yerine tüketilen gıdalar ile saç içten güzelleştirilebilir. Ayrıca kozmetik ürünler saç üzerinde kısa vadeli iyileşme sağlarken, alınan vitaminler ve proteinler saç üzerinde uzun vadeli güzellik sağlayacaktır. Besinler ile saç sağlığı sağlanmak isteniyor ise unutulmaması gereken nokta 1-2 hafta gibi kısa süre de sonuç beklenmemelidir. Çünkü besinler düzenli kullanım da etkisini gösterecektir. Yazımızın devamında saç sağlığı için faydalı besinlerin üzerinde duracağız.

Demirden Zengin Protein 

Hastaneler de yapılan çalışmalara göre saç dökülmesi şikayetiyle gelen hastaların demir bakımından eksik olduğu görülmüştür. Demir bakımından zengin protein kaynaklarına; hindi, karides, kuzu eti, yumurta sarısı, mercimek, barbunya, nohut, börülce örnek verilebilir.

Su

Su vücut için yaşam kaynağıdır, hal böyle olunca da susuz bir saç sağlığı düşünülemez. Günde 2 litre su hem saçı hem cildi güzelleştirip nemlendirecektir.

güçlü saçlar, saç bakımı, saçlar, saç sağlığı

Biotin Vitamini

Biotin, çok fazla bilinmemek ile birlikte saç için oldukça tavsiye edilen bir vitamindir. Bu vitamin bağırsaklarda üretilebilir fakat gıdalarla da vücuda takviye edilebilir. Biotin kaynakları; yumurta, fıstık, ceviz, badem, peynir, ahududu, avokado.

C Vitamini

C vitamini saç derileri için oksijeni taşımaktadır. Ayrıca C vitamini doğal lif olan kollejen bakımından zengindir ve saç derilerindeki. C vitamini, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve C vitamini eksikliği saç derisi üzerindeki kızarıklığa ve hassaslığa sebep olur. En önemli C vitamini kaynaklarına; biber, portakal, limon, ananas, brokoli, lahana, mango, greyfurt, mandalina, çilek, böğürtlen, kivi, karpuz örnek verilebilir.

Sistemimize kayıtlı kuaförler:

Süt, Yoğurt, Yumurta 

Kalsiyum açısından zengin olan süt, yoğurt, yumurta saçın güçlenmesini, parlamasını ve sağlıklı uzamasını sağlamak ile birlikte vücut sağlığı içinde oldukça önem taşır.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Kıvırcık, dereotu, ıspanak, pırasa, yeşil soğan, nane gibi besinler fosfat kaynağıdır. Sade saç kremlerinin içersine nane, dereotu karıştırıldığı zaman saçın daha hızlı uzamasını ve yumuşaklığının artmasını sağlar.

Et ve Balık 

Et ve tavuk ürünleri kırmızı kan hücreleri ile saç derilerinin yenilenmesini sağlar. Sığır eti, bonfile, derisiz tavuk, alabalık, somon, yengeç B6 ve B12 vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

Fosfat

Kan hücrelerinin yenilenmesini sağlar böylelikle saç daha kısa süre de uzar, güçlenir ve doğal parlaklığı artar. En iyi fosfat kaynağı olan gıdalara; yulaf, mercimek, ıspanak, pancar, portakal, böğürtlen, brokoli, enginar, çilek örnek verilebilir.

Çinko 

Çinko, vücutta yer alan yıpranmış dokuların onarılmasını, yenilenmesini sağlar. Vücutta düşük çinko miktarı saçlarda kepeğe, koparak dökülmelere ve saçın geç uzamasına neden olur. En iyi çinko kaynaklarına; barbunya, istiridye, nohut, fıstık, yengeç örnek verilebilir.

 

 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.